Wat voor soort vragen moet een verkoper stellen?

Wat voor soort vragen moet een verkoper stellen?

Als verkoper is het van belang om het juiste type vraag te kunnen stellen. Zo kan je doelgericht met potentiële klanten in contact komen en hun behoeften begrijpen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten vragen die een verkoper kan gebruiken, waaronder open vragen, gesloten vragen, koppelvragen en meer.

Open vragen
Open vragen zijn vragen die niet met een simpele 'ja' of 'nee' beantwoord kunnen worden. Ze moedigen de persoon die wordt ondervraagd aan om meer informatie te geven en uit te weiden over hun gedachten en gevoelens. Open vragen zijn nuttig om een dieper inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van de klant en om vertrouwen en verstandhouding op te bouwen. Voorbeelden van open vragen zijn "Wat zijn je huidige pijnpunten?" en "Kun je me meer vertellen over je ervaring met vergelijkbare producten?".

Gesloten vragen 
Gesloten vragen daarentegen zijn vragen die met een eenvoudige 'ja' of 'nee' kunnen worden beantwoord. Ze zijn nuttig voor het verkrijgen van specifieke informatie, zoals het budget van een klant of hun besluitvormingstijd (lead time). Gesloten vragen zijn ook nuttig voor het kwalificeren leads, omdat ze een verkoper kunnen helpen snel te bepalen of een potentiële klant goed past bij hun product of dienst. Voorbeelden van gesloten vragen zijn "Heeft u momenteel een budget voor dit project?" en "Bent u de beslisser voor deze aankoop?".

Koppelvragen
Het koppelen van vragen is een techniek die wordt gebruikt om verschillende stukjes informatie met elkaar te verbinden en het gesprek soepel te laten verlopen. Ze kunnen worden gebruikt om over te schakelen tussen verschillende onderwerpen en om verbanden te leggen tussen wat de klant heeft gezegd en het product of de dienst die wordt aangeboden. Voorbeelden van koppelvragen zijn “Hoe verhoudt zich dat tot de kenmerken van ons product?” en “Kunt u zien hoe onze service daar een voordeel voor zou kunnen zijn?”

Hypothetische vragen
Een ander type vraag dat een verkoper zou kunnen gebruiken, is een hypothetische vraag. Dit zijn vragen die de klant uitdagen om zich een bepaald scenario voor te stellen en te overwegen hoe ze zouden kunnen reageren. Hypothetische vragen kunnen worden gebruikt om de klant te helpen de potentiële voordelen van een product of dienst te visualiseren en om hun interesseniveau te meten. Voorbeelden van hypothetische vragen zijn "Wat zou u doen als ons product u x hoeveelheid tijd/geld zou kunnen besparen?" en "Hoe zou uw bedrijf veranderen als u toegang had tot deze service?".

De waarom-vraag
Ten slotte kan een verkoper een "waarom" -vraag gebruiken om de redenering achter de beslissing of voorkeur van een klant te begrijpen. Deze vragen kunnen een verkoper helpen de behoeften en motivaties van de klant te begrijpen en kunnen ook worden gebruikt om eventuele bezwaren of zorgen van de klant aan te pakken. Voorbeelden van "waarom"-vragen zijn "Waarom bent u geïnteresseerd in ons product?" en "Waarom geeft u de voorkeur aan deze functie boven de andere?".

Besluit: als verkoper is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten vragen die tijdens een verkoopgesprek kunnen worden gebruikt. Open vragen, gesloten vragen, koppelvragen, hypothetische vragen en 'waarom'-vragen zijn allemaal waardevolle hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om een dieper inzicht te krijgen in de behoeften en verlangens van de klant en om vertrouwen en verstandhouding op te bouwen. Door verschillende soorten vragen te gebruiken, kan een verkoper een boeiender gesprek met potentiële klanten creëren. Welke vragen stel jij het liefst tijdens het verkoopgesprek? Laat het ons weten in de comments. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Ontdek meer inzichten

  • De nieuwste inzichten en strategieën om u te helpen meer deals te sluiten en de omzet te verhogen.
  • Blijf de concurrentie voor door te leren van experts uit de branche en voorbeelden uit de praktijk
  • Continu leren en ontwikkelen is essentieel voor succes in de verkoop
Meer inzichten